Praliny w czekoladzie mlecznej

Praliny w czekoladzie

Praliny oblane rozpływającą się w ustach, delikatną czekoladą to wyrafinowany smakołyk towarzyszący celebracji wyjątkowych momentów. Możesz obdarować nimi swoich gości weselnych w ramach podziękowania za wspólne świętowanie, wręczyć je współpracownikom doceniając miłą atmosferę w pracy, ucieszą również profesora, który trzymał kciuki za zdany egzamin dyplomowy. Czy wiesz, jak je serwować, by idealnie podkreślić bogactwo ich smaku i aromatów? Czy możesz przygotować je w domu samodzielnie? Zapoznaj się z ciekawostkami dotyczącymi wyjątkowych czekoladek znanych już w czasach Ludwika XIV!

Jakie są rodzaje pralin w czekoladzie?

Ilu cukierników, tyle wariacji na temat pralinek - praktycznie każdy rzemieślnik pilnie strzeże swoich unikatowych receptur, charakteryzujących się wyjątkową konsystencją lub nietypowymi składnikami, stanowiącymi ich słodką zawartość. Nawiązują one z pewnością do jednego z trzech głównych rodzajów:

  • belgijskie praliny - wyróżniają się płynnym, delikatnym nadzieniem, będącym połączeniem słodkiego, delikatnego kremu mlecznego z orzechami laskowymi i migdałami
  • francuskie praliny - to zestawienie karmelizowanego cukru z delikatnością migdałów
    amerykańskie praliny - ich konsystencja
  • przypomina nieco inny deser, krówki - to połączenie cukru, hikory, masła i śmietanki

Są wdzięcznymi dekoracjami i składnikami ciast, ciastek, tortów, pucharów wypełnionych lodami i owocami.

praliny czekolada mleczna

Jak podawać praliny w czekoladzie?

By uczcić wyjątkowe momenty, warto zaserwować praliny w doborowym towarzystwie: świeżo wypalanej, aromatycznej kawy, kieliszka wina lub prosecco. W zależności od tego, jakie nuty smakowe towarzyszą słodyczy czekolady - sommelierzy potrafią doskonale wskazać idealne bukiety, które spotęgują przyjemność konsumpcji i wzmocnią doznania smakowe.

Jakie są najlepsze przepisy na praliny w czekoladzie?

Pyszne praliny możemy przygotować również w zaciszu domowym. Wystarczy odrobina chęci, garść liofilizowanych owoców, cukier puder, dobrej jakości śmietanka 30% oraz gorzka czekolada. Śmietanka zagotowana z czekoladą i cukrem pudrem po przestudzeniu stanowi bazę, którą należy krótko ubić mikserem i schłodzić w lodówce. Na koniec wystarczy uformować maleńkie kuleczki i obtoczyć je w owocach...

Zachęcamy również do samodzielnych poszukiwań idealnych połączeń smakowych - wegańskie blogi kulinarne są wspaniałym źródłem inspiracji do stworzenia autorskiej kompozycji, która zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia!

Ostatnie wpisy do artykułu

Zestaw czekoladowy na prezent

Najładniejsze zestawy czekoladowe

Zestaw czekoladowy na prezent to doskonały wybór m.in. w przypadku zbliżających się urodzin, świąt, imienin cz

Więcej

Lizaki czekoladowe

Lizaki czekoladowe dla dzieci

Czekolada to doskonały przysmak dla dużych i małych. Występuje w różnych postaciach, jednak jako lizak czekola

Więcej

Kakao ceremonialne

Kakao ceremonialne przepisy

Jak przygotować kakao ceremonialne? Aby przygotować pyszne kakao ceremonialne należy wlać napój rośl

Więcej

Czekolada w bakaliach

Czekolada gorzka w bakaliach

Smakoszy czekolady wśród nas z całą pewnością nie brakuje. Co więcej, o wiele chętniej sięgamy po gorzką czeko

Więcej

Zestaw do picia czekolady

Zestaw do picia czekolady

Gorąca czekolada to idealne rozwiązanie na chłodne, deszczowe dni. Nic chyba tak nie poprawia nastroju jak cie

Więcej

Zestaw czekoladek z alkoholem

Zestaw czekoladek z alkoholem

Czekoladki z alkoholem to popularne słodycze, które często kupuje się na prezent. Stanowią elegancki podarunek

Więcej

Loading...