Jakie są zalety czekolady mlecznej?

Czekolada mleczna

Czekolada to królowa pośród wszelkich słodkości. Uwielbiają ją dzieci, a dorosłe łasuchy mają do niej słabość. Jest pyszna w smaku, a dodatkowo często poprawia samopoczucie. Choć niejednokrotnie wprawia w zakłopotanie i wyrzuty sumienia przez jej kaloryczność, to warto wiedzieć, że ma wiele zalet. Sięgając po czekoladę mleczną, tak jak po każdy słodycz, powinniśmy kierować się rozsądkiem i zdrowym umiarem.

Czekolada mleczna - dlaczego warto ją jeść?

Czekolada mleczna ma szereg korzyści płynących ze spożywania jej. Oprócz wprawiania w dobry nastrój, ma szereg substancji, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zacznijmy od magnezu - jest on niezwykle dla naszego układu nerwowego, gdyż reguluje sprawność komórek nerwowych, a dodatkowo chroni mięsień sercowy. Posiada cyn i selen, które odpowiadają za redukcję stresu. W czekoladzie mlecznej znajdziemy dużą ilość wapnia - aż 189mg na 100 gram. Jest to podstawowy materiał budulcowy kości oraz zębów. Najcenniejsze są jednak flawonoidy - są to silne przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia.

czekolada mleczna zalety

Najlepsze przepisy na czekoladę mleczną

Czekolada mleczna to dodatek wielu deserów. Jakie są najlepsze przepisy?

Czekoladowa tarta

Składniki:

  • Herbatniki kakaowe-300 g
  • Masło-130 g
  • Czekolada mleczna-200 g
  • Czekolada gorzka-200 g
  • Śmietana 30%-300 ml

Jak przygotować?

Zacznijmy od ciasteczkowego spodu. Herbatniki należy zmiksować w blenderze na piasek. Następnie 80 g masła rozpuść w garnuszku. Wsyp herbatniki i dokładnie wymieszaj. Następnie na przygotowaną foremkę do tarty ( najlepiej z wyciąganym dnem) wysyp i dociśnij herbatniki. Teraz czas na krem czekoladowy - Śmietankę podgrzej w garnku. Powinna być gorąca, lecz nie wolno doprowadzić jej do zagotowania. Połam lub posiekaj drobno czekoladę. Wsyp do miski i zalej gorącą śmietanką. Następnie dodaj 50 g masła i mieszaj, aż składniki połączą się w masę bez grudek. Wylej na wcześniej przygotowany spód z ciasteczek i włóż do lodówki na 4 godziny - tam masa stężeje. Smacznego!

Deser pianka z czekoladą mleczną

Składniki:

  • Czekolada mleczna-150g
  • Mleko 2%-170ml

Jak przygotować?

Czekoladę drobno posiekaj. Mleko podgrzej w garnku. Następnie wsyp czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Poczekaj, aż wystygnie, a następnie ubij mikserem na pianę. Przelej do pucharków i włóż do lodówki na 3 godziny - masa stężeje i pyszna pianka czekoladowa gotowa.

Czy czekolada mleczna jest zdrowa?

Czekolada mleczna, jak i czekolada gorzka zawiera mnóstwo składników mineralnych takich jak magnez, żelazo, potas, wapń. To korzystne składniki dla naszego organizmu. W odpowiedniej ilości jest zdrowa. Jeśli masz ochotę - zjedz kilka kostek w ciągu dnia, ale pamiętaj, że w nadmiarze może zaszkodzić. W przypadku słodyczy należy zachować umiar, gdyż nadmiar może powodować dodatkowe kilogramy.

Ostatnie wpisy do artykułu

Zestaw czekoladowy na prezent

Najładniejsze zestawy czekoladowe

Zestaw czekoladowy na prezent to doskonały wybór m.in. w przypadku zbliżających się urodzin, świąt, imienin cz

Więcej

Lizaki czekoladowe

Lizaki czekoladowe dla dzieci

Czekolada to doskonały przysmak dla dużych i małych. Występuje w różnych postaciach, jednak jako lizak czekola

Więcej

Kakao ceremonialne

Kakao ceremonialne przepisy

Jak przygotować kakao ceremonialne? Aby przygotować pyszne kakao ceremonialne należy wlać napój rośl

Więcej

Czekolada w bakaliach

Czekolada gorzka w bakaliach

Smakoszy czekolady wśród nas z całą pewnością nie brakuje. Co więcej, o wiele chętniej sięgamy po gorzką czeko

Więcej

Zestaw do picia czekolady

Zestaw do picia czekolady

Gorąca czekolada to idealne rozwiązanie na chłodne, deszczowe dni. Nic chyba tak nie poprawia nastroju jak cie

Więcej

Zestaw czekoladek z alkoholem

Zestaw czekoladek z alkoholem

Czekoladki z alkoholem to popularne słodycze, które często kupuje się na prezent. Stanowią elegancki podarunek

Więcej

Loading...